Despre nuca de cola

Cola este un copac vesnic verde, care creşte peste 40 de metri înălţime. Arborele de cola produce fructe în formă de stea, de aproximativ 8 cm lungime şi 2 cm latime. Atunci când fructul este copt, acesta este recoltat şi seminţele sunt scoase şi uscate.  

Informaţii speciale

În trecut, nuca de cola a fost preţuită atât pentru efectele sale plăcute, căt şi pentru a încuraja socializarea. A fost remarcată şi pentru abilitatea sa de a genera o stare de mulţumire, o stare mai intensă de bunăstare, acuitate mentală, memorie şi percepţie senzorială îmbunătăţită. La unele persoane poate provoca stări aneuforice.
Indicata in:

* Depresie
* Reducerea acuităţii mentale şi oboseală fizica
* Migrene, dureri de cap
* Scaderea poftei de mâncare
* Diaree cauzată de nervozitate
* Rau de miscare
* Retenţie de lichide
* Probleme respiratorii, cum ar fi astmul
Acţiune: anti-depresiv, astringent, diuretic, stimulator al sistemului nervos central
Combinaţii: nuca de cola se combină bine cu ovăz, Damiana si Scutellaria pentru tratarea depresiei.
Nucile de cola au fost folosite în mod tradiţional pentru a trata o varietate de afecţiuni, deşi consumul excesiv poate duce la insomnie, agitaţie, greaţă, vărsături şi creşterea frecvenţei cardiace.
Cancerul de prostata si de san
Nuca de cola contine compusi nesteroidieni care au capacitatea de a induce moartea celulelor cancerului de prostata si pot modula cresterea si functionarea prostatei, spune Rajasree Solipuram într-un articol publicat în ediţia din 2009 a "Jurnalului de Toxicologie." Endrini şi colegii au raportat, în urma unui studiu realizat în 2011, că extractul de nuca de cola poate induce apoptoza (moartea) liniilor de celule de cancer de san, MCF-7.

Infecţii
Extractele obţinute dintr-o varietate de nuci de cola pot inhiba semnificativ creşterea bacteriilor care aparţin speciei Mycobacterium, care cauzeaza o varietate de boli, inclusiv tuberculoza si meningita, spune un studiu publicat in editia din mai 2004 a revistei "Phytotherapy Research." Cu toate acestea, proprietatile anti-mycobacteriene ale nucilor de cola nu au fost studiate clinic.

Stimularea sistemului nervos
Cotiledoanele de Cola contin 1,5-2,5 % cofeina, taninuri, teobromina, substante colorante rosii ce contin si glucoza, cunoscute in trecut sub denumirea de rosu de cola. Folosirea timp indelungat de catre populatiile africane a acestui stimulent a permis observatia ca cotiledoanele de cola proaspete apartin grupei de stimulente tonic cerebrale care nu produc fenomene de acumulare sau obisnuinta. Un bun remediu in cazul unui efort intelectual si (sau) fizic sustinut, aceasta planta medicinala nu este un aliment energizant, ci numai un stimulent.
Pentru a nu se ajunge la surmenaj si de aici la starea de boala, omul trebuie sa se odihneasca pentru a da ragaz organismului sau sa elimine toxinele acumulate. Asadar, utilizarea bauturilor sau a altor preparate pe baza de cola, trebuie sa se faca cu atentie si sa se limiteze pe cit posibil.
Cola si implicit produsele pe baza de cola, stimuleaza functionarea aparatului digestiv si cardio-vascular, efectele durind in functie de individ pina la 6 ore. De asemenea are influente si asupra centrilor respiratori, inlaturind senzatia de sufocare. Acesta este motivul pentru care a fost folosita ca stimulent in alimentatia cailor de curse si a maratonistilor. Si ca elixire ale dragostei, produsele pe baza de Cola trebuie utilizate numai in caz de "forta majora", fara a se face abuz de ele, ca in cazul tuturor produselor stimulative.

Pierderea în greutate
Un alt studiu pe animale publicat în primul număr din ediţia 2009 a "Nigerian Journal of Physiological Sciences", a aratat ca un consum cronic de nuci de cola poate reduce aportul alimentar si greutatea corpului la şobolani, fără a afecta consumul de apă. Pierderea in greutate este considerată a fi datorată proprietăţilor de inhibare a poftei de mancare ale cofeinei din nuca de cola. Un articol publicat în martie 2006 editie a "African Journal of Biotechnology"", afirmă că nucile de cola pot creşte rata metabolica cand sunt administrate in cantate mica şi acest lucru poate provoca pierderea in greutate. Cu toate acestea, cantităţile mari de nucă de cola reduc rata metabolica si ritmul cardiac.
 
Precautii si interactiuni
Atenţie: 
 * Femeile gravide ar trebui să discute cu un medic înainte de a folosi această plantă, deoarece există contradicţii cu privire la utilizarea acesteia în timpul sarcinii.
* Nuca de cola poate fi un stimulent prea puternic pentru cei care sunt sensibili la cafeină.
* Reduceţi doza sau încetaţi să luaţi dacă vă simţiţi nervos sau aveţi probleme cu somnul.
Avertisment:
 
* Persoanele care au tulburări de anxietate, tulburări digestive, insomnie, diabet, hipertensiune arteriala cronica, nivel ridicat de colesterol, boli de inima, sau un istoric de accidente vasculare cerebrale nu trebuie să folosească nuca de cola.

Referinţe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu