Despre maca (2)



Aliment-medicament originar din Peru, Maca este cel mai tare:
• adaptogen & revitalizant
• reglator hormonal
• afrodisiac

Creste in Anzi, la 2.700 - 4.400 m. deasupra nivelului marii, si e inrudita cu: ridichea, broccoli, conopida, varza (Brassica oleracea), rapita (Brasica rapa) si napii (Brassica napa).

Maca rezista in conditii extreme de clima, cum sunt: inghetul (la care are o toleranta extraordinara), vanturile aspre si expunerea intensiva la soare.
Putine plante ar supravietui in astfel de conditii "prielnice" (exemplu pozitiv: Gingko biloba este singurul copac ce a supravietuit erei glaciare si este singura planta documentata a fi supravietuit bombei atomice de la Hiroshima).

Dupa cucerirea Americii de Sud de catre spanioli, Maca valora mai mult decat aurul (aprox. 9 tone Maca/ regiune andina). Iata de ce:
• stres-ul la care era supus organismul la asemenea altitudini, de mii de metri inaltime, ii facea pe majoritatea spaniolilor infertili
• in traditia indigena se spunea ca Maca ar creste fertilitatea si curajul (taria morala)

Era, de-asemeni, comercializata la schimb cu fasole, orez, porumb si zahar. I se mai spune Ginseng-ul peruvian, desi nu exista o legatura filogenetica cu specia binecunoscuta.
Radacina uscata de Maca are o valoare nutritionala asemanatoare granelor cerealiere, de tipul porumbului, orezului si graului. 

Contine:
• 59% carbohidrati (amidon si zaharuri)
• 10,2 % proteine (aminoacizi)
• 8,5% fibre
• 2,2% lipide (acizi grasi)
Bogatia minerala a radacinii de Maca se datoreaza cel mai probabil solului bogat in minerale al platourilor montane inalte din Peru:
• potasiu (K.): 1.200-1.600 mg./100 gr.
Acest ion influenteaza activitatea celulara, permeabilitatea membranelor + regleaza presiunea osmotica si pH-ul celular.
• calciu (Ca.): 350-500 mg./100 gr.
Maca contine mult mai mult calciu decat laptele (care, apropo, NU este o sursa buna de calciu absorbabil, deoarece organismul uman absoarbe in mod preferential proteinele din lapte!!). Calciul este indispensabil dezvoltarii scheletului osos si danturii, dar si in functionarea inimii si a sistemului nervos.
• fosfor (P.): 300-350 mg./100 gr.
Alaturi de calciu, este responsabil de functionarea structurilor biologice + producerea de ATP (energie celulara).
• sulf (S.), magneziu (Mg.), fier (Fe.), sodiu (Na.), clor (Cl.), siliciu (Si.), iod (I.), zinc (Zn.), mangan (Mn.), aluminiu (Al.), staniu (Sn.), cupru (Cu.)
Maca este crescuta fara pesticide si chimicale si, datorita continutului bogat de nutrienti (in special fibre), este recomandata in malnutritie, constipatie si in cazurile geriatrice (varsta>65 ani).

Inrudita cu batata (=cartof dulce) salbatica din Mexic si de prin familia mustarului, Maca are actiuni benefice documentate de mii de ani, asupra organismului uman si animal deopotriva:
• creste fertilitatea
• amelioreaza (pana la disparitie) frigiditatea la femei si impotenta la barbati
• revitalizeaza organele interne
• regleaza menstruatia
• amelioreaza simptomele datorate menopauzei

Este, de-asemeni, indicata in caz de:
• malnutritie
• pierderi de memorie
• artrita
• probleme respiratorii
• diabet

Radacina aceasta extraordinara este extrem de uleioasa (peste 20 de acizi grasi) si hiperproteica (20 de aminoacizi diferiti, care moduleaza sistemul endocrin). Contine vitamine, acizi grasi, steroli si compusi biologic-activi (alcaloizi, taninuri, saponine, glucozinolati, etc.) - aproximativ 60 de fitonutrienti diferiti, responsabili de multiplele efecte benefice ale acestei plantutze.

Este excelenta pentru:
• - sistemul endocrin => recomandata in perioada de graviditate
• - creier (Echilibreaza si Fortifica)
• - ap. reproducator (= afrodisiac natural)

Sursa: http://www.crudsisanatos.ro/shop/Superalimente/Maca-pudra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu