Despre guarana

Paullinia cupana sau Guarana este o planta tropicala cataratoare, inrudita indeaproape cu artarul si care creste in padurile tropicale ale Braziliei si Venezuelei. Este cunoscuta si apreciata in special pentru fructele sale cu proprietati deosebite. Legenda spune ca primele plante de guarana au incoltit din ochii unui copil foarte iubit in tribul sau. Acesta a fost ucis, iar o zeitate, din compasiune, a prelevat ochiul stang al copilasului si l-a plantat in padure, nascandu-se astfel varietatea salbatica de guarana. Ochiul drept l-a insamantat pe pamanturile tribului si astfel a aparut guarana domesticita si cultivabila.


Gustul fructelor de guarana este distinctiv si unic, acesta fiind si principalul ei motiv de succes. Proprietatile guaranei au determinat marii producatori de Pepsi & Coca-Cola (=bombe calorice, fara valoare nutritiva) din Brazilia sa inceapa productia unei linii de bauturi racoritoare pe baza de guarana. Insa incercarile lor au esuat, deoarece nicio bautura procesata nu avea proprietatile minunate ale
guaranei raw (neprelucrate).
Indienii din Amazonia pretuiau foarte mult planta Guarana (Paullinia Cupana) si considerau ca efectele ei sunt supranaturale - de exemplu ei credeau ca prelungeste viata si, de aceea, o foloseau zilnic pentru tonifiere.

Din planta pregateau o bautura cu proprietati magice: prajeau semintele si le amestecau cu faina de manioc, iar din pasta obtinuta faceau suluri pe care le lasau sa se intareasca. Atunci cand simteau ca au nevoie de o bautura intaritoare, radeau un pic din pasta facuta sul si dizolvau in apa, pudra rezultata.


Panaceul miraculos


Guarana le servea indienilor amazonieni si ca mijloc de prevenire a malariei si a dizenteriei si ii ajuta in cazul durerilor de cap, crampelor sau febrei, fiind folosita ca si un bun afrodiziac. In timpul razboaielor dintre triburi, vanatori mestecau semintele plantei pentru a depasi oboseala si foamea.


Si in zilele noastre este folosita ca mijloc eficace ca lupta impotriva solicitarii fizice si psihice, deoarece actioneaza rapid si de durata. Ea contine guaranina - un fel de cofeina naturala - si alte substante energetice, cum ar fi teobromina si teofilina (care se gasesc in cafea sau ceai).

Guarana influenteaza metabolismul tesutului nervos, suprima senzatia de oboseala, de epuizare si de foame si ajuta la inlaturarea acidului lactic din muschi, sporind in felul acesta randamentul fizic si psihic. Ea imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria. Suplimentii alimentari ce contin Guarana pot fi folositi de oamenii care lucreaza in schimburi, manageri, studenti inainte de examene, adica de toti aceea care lupta cu oboseala si au nevoie de un tonifiant.

Sugestii:


Extractele de Guarana actioneaza la fel ca si o cafea puternica, dar nu provoaca aciditate in stomac. In plus, efectul revigorant dureaza de doua ori mai mult decat la cafea.


Testele clinice au demonstrat ca Guarana ajuta la inlaturarea senzatiei de oboseala si slabiciune. De asemenea, ea ajuta la marirea puterii de concentrare si a vitalitatii, de aceea este bine sa fie administrata mai ales in perioade cu activitate fizica si psihica solicitanta.


Traditia spune ca...


Fructele coapte de Guarana amintesc de ochii oamenilor. La coacere, ele se coloreaza in portocaliu, pana la rosu. Cand semintele s-au copt, boabele crapa si atunci se vad semintele negre, invelite intr-un fel de muschi alb.

Guarana este o planta cataratoare originara din tarile Americii de Sud, care poate atinge o lungime de 10 m si care, in anotimpul uscat, face flori galbene. Dupa ce acestea infloresc, fac un fruct asemanator perei, cu seminte.

Aceste seminte sunt prajite, prelucrate pentru consum si se comercializeaza sub forma de batoane, bauturi sau ca suplimente nutritive sub forma de tablete, care au gust de fructe si se iau inainte de micul dejun si de celelalte mese.


Guarana contine o substanta chimica cu efect energizant denumit guaranina care actioneaza precum cafeina, insa fara efectele adverse ale acesteia. Mai contine teobromina si teofilina, substante care se regasesc si in ceai sau ciocolata si care au proprietati termogenice si de imbunatatire a starii psihice.


Efecte miraculoase


Guarana le servea indienilor amazonieni ca mijloc de prevenire a malariei si a dizenteriei si ii ajuta in cazul durerilor de cap, crampelor sau febrei, fiind folosita uneori ca afrodisiac. In timpul razboaielor dintre triburi, vanatori mestecau semintele plantei pentru a depasi oboseala si foamea.


Guarana influenteaza metabolismul tesutului nervos, suprima senzatia de oboseala, de epuizare si de foame si ajuta la inlaturarea acidului lactic din muschi, sporind in felul acesta randamentul fizic si psihic.


Ea imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria. Suplimentele alimentare care contin guarana pot fi folosite de oamenii care lucreaza in stres fizic sau psihic, de cei cu serviciu de noapte, cu joburi solicitante, de studenti inainte de examene, adica de toti aceia care lupta cu oboseala si au nevoie de un tonifiant.


Guarana mareste vigilenta, vitalitatea, imbunatateste memoria si poate reduce apetitul, ajuta la indepartarea stresului prin stimularea sistemului nervos, atenueaza simtomele starii de oboseala, intareste imunitatea si sistemul respirator, sporeste rezistenta la alergii.

Testele clinice au demonstrat ca guarana ajuta la inlaturarea senzatiei de oboseala si slabiciune. De asemenea, ea ajuta la marirea puterii de concentrare si a atentiei, de aceea este bine sa fie administrata mai ales in perioade cu activitate fizica si psihica solicitanta. Ajuta si la eliminarea durerilor de cap si asigura energie pentru un timp indelungat. Alte studii de laborator au aratat efecte antioxidante ale guaranei, antibacteriene si de reducere a tesutului adipos atunci cand este combinata cu acid linoleic.

Printre efectele nedorite se numara cresterea tensiunii, pulsului si uneori poate produce irascibilitate, neliniste si insomnie.


Iata ce contin fructele de guarana, din care provine pulberea:
  • fibre
  • minerale
  • guaranina
  • taninuri astringente
  • cofeina (de doua ori mai multa decat in boabele de cafea!!)
  • teofilina si teobromina (intalnita si in plantele de ceai verde/ negru/ alb)
  • proteine
  • rasini si mucilagii
Guarana contine o cantitate mare de guaranina (are aceleasi proprietati ca si cofeina, insa fara a produce aciditate gastrica si alte reactii neplacute date de consumul cronic de cafea). Ca sa-ti faci o parere cu privire la cantitati, o ceasca de apa in care s-a amestecat o lingurita de pudra de guarana :
  • contine de doua ori mai multa cofeina decat o ceasca de cafea
  • contine teofilina si guaranina (guaranina este muuuult mai potenta decat cofeina)
In mod garantat consumul de guarana:
  • te va ajuta in lupta cu kilogramele in plus, accelerandu-ti metabolismul si favorizand arderile depozitelor adipoase subcutanate
  • de-asemeni, scade apetitul si scade nivelurile de grasimi RELE din sange.
  • detoxifica si purifica organismul
  • iti ofera un plus de energie si vitalitate (sa nu uiti faptul ca guarana contine doua ingrediente fortifiante, teobromina si teofilina, ingrediente intalnite si in ciocolata)
  • imbunatateste memoria si concentrarea, creste randamentul intelectual si te scapa de durerile de cap
  • elimina acidul lactic acumulat in muschi, dupa antrenamentele lungi si solicitante
  • este un vasodilatator eficient si sustine capacitatea de efort a inimii.
  • echilibreaza functionarea sistemul nervos autonom si creste rezistenta la durere
  • creste rezistenta la alergii
  • scade riscul de tromboza si imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular
  • iti ofera o cantitate apreciabila de antioxidanti (asadar previne imbatranirea precoce)
  • inlatura inapetenta (lipsa poftei de mancare), aparuta in anumite boli, si echilibreaza dorinta de aport energetic (hrana) a organismului

9 comentarii:

  1. imi este indicat chiar daca sunt slabuta,si vreau sa iau in greutate,sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Guarana are efect stimulent si creste tensiunea arteriala. Va poate ajuta doar daca aveti de facut eforturi fizice si/sau intelectuale iar aceasta doar pe perioade scurte.
    Daca vreti sa va impliniti corporal eu personal nu va recomand Guarana.
    Pentru alte detalii puteti suna la unul din numerele de contact.
    Va urez sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    Imi puteti spune daca este benefic pe perioada lunga un ceai de slabit care contine (printre altele) guarana standardizat in minim 12% cafeina 0.3%, garcinia cambogia standardizat in minim 60%, extract de frunze de maté standardizat in minim 8% cafeina sau trebuie folosit doar o perioada scurta?
    Multumesc,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luati legatura cu un doctor specialist care cunoaste bine produsul pe care vreti sa il luati.

      Ștergere
  4. Este minunata aceasta planta ,desi trebuie sa tii cont ca e bine sa ai un stil de viata activ si sanatos ...consum un produs ce contine aceasta planta si pot confirma ca este super

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca este minunata,are multiple efecte benefice si nici o contraindicatie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am auzit de ceva vreme despre aceasta planta minune, asa ca am zis sa ma documentez putin despre proprietatile ei si sa aflu motivul pentru care lumea vrea sa slabeasca cu ajutorul guaranei. Citeste in articolul de mai jos mai multe despre guarana. http://bit.ly/1N9qSTt

    RăspundețiȘtergere
  7. pot sa folosesc acest produs daca am intoleranta la cafea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca intoleranta dumneavoastra la cafea este din cauza cofeinei, guarana contine si ea cofeina deci nu ar fi indicata.

      Ștergere