Despre pueraria (kudzu)

Cunoscuta si sub alte denumiri, precum Ko Fen, Ko Pu, Kung Pu, Kuzu sau Pueraria lobata, aceasta planta cataratoare este originara din Japonia si a fost importata si cultivata in intreaga lume, mai ales pentru a se preveni alunecarile de teren din zonele despadurite. Radacinile sale fixeaza foarte bine solul, iar planta cunoaste o rata exceptionala de crestere, ajutand efectiv la rezolvarea problemelor generate de eroziunea solului.


In China extractul de kudzu a fost folosit de multa vreme in scopuri medicale, iar de curand s-a emis teoria conform careia aceasta planta ar putea fi folosita pe viitor in tratarea alcoolismului, gratie unei substante active continuta atat de radacina, cat si de flori. Substanta miraculoasa extrasa din kudzu se numeste "daidzeina" si ar putea avea efecte bune de inhibare a apetitului pentru alcool, mai ales daca este folosita in combinatie cu alte substante, deja recunoscute pentru efectele lor bune in tratarea alcoolismului.

Ce s-a mai descoperit insa in legatura cu proprietatile terapeutice ale plantei de kudzu este faptul ca aceasta planta poate fi folosita pentru a ameliora afectiuni diverse ca problemele digestive, infectiile virale, afectiunile de inima, migrenele, afectiunile pielii sau cele ale gurii.

Kudzu are de asemenea si valoare nutritive, radacina sa putand fi folosita ca ingredient in supe mai consistente, tocanite si chiar salate. Gustul este asemanator cumva celui al fasolei sau al mazarei, iar in Japonia s-a obtinut si un fel de tofu din kudzu, foarte apreciat in bucataria traditionala din acea tara. Ca efecte adverse, este indicat sa se administreze kudzu in special pe cale orala si mai putin prin alte metode deoarece exista riscuri pentru sanatate daca se injecteaza extracte diverse de kudzu fie intravenos, fie intramuscular. 
Practicanții medicinei tradiționale chineze, sau MTC, utilizeaza kudzu pentru a trata diferite afecțiuni, inclusiv răceli, febră și dureri oculare. În timp ce cercetarea modernă indică faptul că pueraria ofera unele beneficii de sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră fitoterapeut înainte de a lua kudzu. 

Compuși activi 

Drugs.com raportează că pueraria conține un nivel foarte ridicat de isoflavone, precum și diverse flavonoide si izoflavonoide. Potrivit articolului lui J.K. Prassain din revista "Maturitas", flavonoidele sunt metaboliți de plante care au efecta supra sistemului metabolic la om. Oamenii de stiinta cred ca isoflavonele ii asigura, de asemenea, puerariei unele dintre proprietățile lor benefice, inclusiv efectele anti-inflamatoare și estrogenice. Alți compuși activi din kudzu includ steroli vegetali și glicozide. 

Alcoolism 

Kudzu poate ajuta la tratarea dependentei de alcool. Practicieni MTC au tratat tradițional persoanele în stare de ebrietate cu ceai de radacina kudzu pentru a-i ajuta să se trezeasca, observă Centrul medical al Universitatii din Pittsburgh. Într-un articol pentru "Alcoholism, Clinical and Experimental Research Journal", SE Lukas a raportat că izoflavonele găsite în kudzu reduc consumul de alcool la animalele de laborator. Lukas, de asemenea, ia act de faptul că într-un studiu clinic, dependentii de alcool care au luat extract de kudzu au consumat băuturi alcoolice mai puține decât cei care au luat un placebo. Cei care au luat kudzu au luat, de asemenea, mai multe inghitituri pentru a-si termina băuturile lor. Acest lucru indică faptul că suplimentele de kudzu ar putea ajuta la tratarea alcoolismului, dar mai multe studii clinice trebuie să verifice aceste afirmații. 

Simptome menopauza

CMUP a observat că isoflavonele găsite în kudzu sunt similare cu cele din soia. Izoflavonoidele din soia au un efect cunoscut estrogenic, sau produc rezultate similare hormonului estrogen, dar cercetarea cu privire la isoflavonele kudzu au avut rezultate mixte. Potrivit Drugs.com, subiecții umani care consuma extract de kudzu raportează o reducere a numărului de bufeuri de care sufera in fiecare zi. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center observa ca pueraria consumata poate atenua unele simptome ale menopauzei, în special bufeurile si transpiratiile nocturne. Consultați-vă medicul fitoterapeut înainte de a utiliza kudzu pentru a trata simptomele menopauzei. 

Imbunatateste sanatatea cardiovasculara 

Practicanții MTC sugereaza o doza zilnica de 30 până la 120 mg de kudzu pentru a trata bolile cardiovasculare, în conformitate cu Centrul Medical al Universităţii din Maryland. Studiile clinice indică faptul că pueraria consumata poate reduce frecvența anginei pectorale, sau durerile din piept, dar mai multe studii sunt necesare pentru a susține această afirmație. Potrivit J.K. Prassain, flavonoidele din kudzu reduc presiunea arteriala la animalele de laborator, care suferă de hipertensiune arterială. Flavonoidele, de asemenea, par a reduce concentrația plasmatică a lipidelor. Pentru că kudzu ar putea afecta medicamentele de sinteză, discutați cu medicul fitoterapeut înainte de a lua kudzu pentru a trata bolile de inima. 

Considerații 

CMUP propune administrarea de 9 - 15 g de kudzu în fiecare zi. Drugs.com raportează că kudzu a fost consumata de oameni de mii de ani, cu foarte putine efecte secundare raportate. Cu toate acestea, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center avertizează că efectele estrogenice ale kudzu înseamnă că nu trebuie să se consume aceasta planta în cazul în care suferiți de un cancer provocat de hormoni, cum ar fi cancerul mamar. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu