Despre echinaceea

Echinaceea isi are originea in America de Nord. Utilizarile sale medicinale sunt cunoscute in special in subcontinentul indian. Este considerata a fi un medicament "bun la toate". Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta planta este capabila sa vindece orice boala, de la o simpla raceala la cancer.


Echinaceea are proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Prin urmare, poate lupta impotriva oricarui fel de infectie microbiana. Efectele sale antipatogene se datoreaza unei combinatii de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide si unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod si fier, impreuna cu vitaminele A, E si C.

Exista trei varietati de echinaceea pentru utilizare medicamentoasa. Acestea sunt Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia si Echinacea pallida. Toate cele trei soiuri pot fi folosite pentru a stimula imunitatea organismului. Beneficiile pentru sanatate ale tuturor tipurilor de echinaceea sunt aproape similare.

Beneficiile echinaceei


  • Echinaceea este una dintre cele mai folosite remedii pe baza de plante pentru a vindeca bolile respiratorii. Este cunoscuta pentru scurtarea duratei de raceala, tuse si gripa.
  • Amelioreaza glandele limfatice extinse si durerile in gat.
  • Stimuleaza sistemul imunitar prin activarea productiei si migrarea celulelor albe din sange, care lupta impotriva infectiei.
  • Unul dintre reactiile imune al organismului impotriva microbilor includ fagocitoza, care reprezinta distrugerea corpurilor straine de catre celule albe din sange. Se considera ca echinaceea creste fagocitoza cu 20-30%.
  • Datorita proprietatilor antibacteriene, vindeca multe boli infectioase. Ceaiul de echinaceea este prescris de fitoterapeuti pentru tratarea infectiilor tractului urinar.
  • Extractul de echinaceea este utilizat pentru vindecarea herpesului genital si candidoza.
  • Ajuta pielea sa lupte impotriva infectiilor, sa vindece ranile si sa se regenereze.
  • Consolideaza mecanismul de aparare al corpului prin cresterea nivelurilor de properdina (complex de anticorpi naturali), care la randul sau activeaza o parte a sistemului imunitar.
  • Echinacea ajuta la productia de interferon. Aceasta creste activitatea antivirala impotriva diferitelor infectii virale precum gripa si herpesul.
  • Este utilizata extern pentru tratarea psoriazisului, artritei, eczemelor, edemelor limfatice si altor boli inflamatorii ale pielii.
  • Echinacea stimuleaza organismul in ce priveste conditiile de vindecare ale pielii, cum ar fi arsuri, muscaturi de insecte, acnee si ulcere.
  • Aceasta inhiba o enzima, numita hialuronidaza, eliberata de bacterii. Hialuronidaza stilumeaza bacteriile sa invadeze celulele sanatoase. Astfel, echinaceea previne raspandirea infectiei bacteriene.

O metoda comuna de a ne folosi de beneficiile echinaceei este de a bea ceai de echinaceea. Se adauga 1-2 lingurite de echinaceea la o ceasca de apa filtrata. Se amesteca bine si se incalzeste amestecul, lasandu-se sa fiarba timp de 5-10 minute. Se recomanda consumul unei cesti de ceai de echinaceea de trei ori pe zi. In cazul in care optati sa luati pulbere de echinacea pe baza de plante sub forma de tinctura, se folosesc 1-3 milimetri de maxim trei ori pe zi.

Pot exista persoane care in urma consumului de echinaceea dezvolta efecte adverse. E vorba de acele persoane care sunt alergice la crizanteme, rugina, margarete si galbenelele, care sunt predispuse de a dezvolta anumite efecte secundare in urma consumului de echinaceea.

In general, sunt afectate intenstinele, si, prin urmare apar complicatii care includ dureri abdominale si problemele asociate cu defecarea. Unele persoane pot experimenta, de asemenea, eruptii cutanate, astm si anafilaxie. Echinacea actioneaza in mod direct asupra sistemului imunitar. Prin urmare, utilizarea acesteia nu este recomandata pentru cineva care sufera de vreo tulburare legata de imunitate. Cateva exemple de astfel de boli pot fi SIDA, leucemie si multe boli autoimune precum artrita reumatoida si lupusul. In aceste cazuri e necesar consultul unui specialist de ierburi si urmarea instructiunilor si sugestilor acestuia pentru a exploata beneficiile echinaceei in conditii de siguranta. 


Studiile efectuate pana in prezent au dovedit ca echinaceea intareste sistemul imunitar, luptand impotriva simptomelor de raceala, gripa si alte infectii.
La ce e buna echinaceea?
Folosita inca din vremuri indepartate pentru tratarea diverselor infectii si pentru intarirea sistemului imunitar, in zilele noastre extractul de echinaceea este cunoscut si pentru efectele benefice pe care le aduce in caz de gripa, raceala si sindromul oboselii cronice.

Cercetarile au aratat ca echinaceea stimuleaza organismul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substante anti-infectioase naturale). De asemenea, incurajeaza productia substantelor naturale care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului si a altor afectiuni.

Pe langa actiunea imunostimulatoare pe care o manifesta, echinaceea este recomandata persoanelor cu leziuni ale pielii (de exemplu, furuncul) si are efecte tonice, imbunatatind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu. "Persoanele care prezinta leziuni ale pielii, mai ales cauzate de infectii bacteriene se pot bucura de efectele benefice ale acestei plante. De asemenea, fiind un reglator hepatic excelent, echinaceea ajuta la detoxifierea organismului, usurand foarte mult functia hepatica. Astfel, o cantitate de echinaceea administrata pe o perioada de 3 luni in anotimpurile reci are un puternic efect de drenare a ficatului si de stimulare intensa a activitatii sale", explica biolog - nutritionistul Livia Nena.

Care este doza zilnica recomandata?
Echinaceea poate fi administrata sub forma de tinctura, capsule sau ceai. Biolog - nutritionistul Livia Nena ne atrage atentia ca tinctura de echinaceea nu o poate lua oricine, specificand ca "persoanele cu probleme hepatice, ulcer, gastrita acida trebuie sa apeleze la capsulele cu echinaceea, in defavoareaza tincturii care le-ar putea dauna sanatatii".

O doza zilnica recomandata pentru adulti si persoanele varstnice este de 900 mg/zi ( adica cate 300 mg administrate de 3 ori pe zi). Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani pot lua 400 mg/zi, iar in cazul celor cu varste mai mici trebuie urmat sfatul medicului pediatru. Dupa 14 ani, copiii pot sa ia echinaceea in dozele recomandate adultilor. "Se recomanda in cure de 2-3 saptamani, urmate de 1-2 saptamani de pauza. Este indicat sa facem cure mai lungi de tratament cu echinaceea pentru ca rezultatele apar mai lent si ele trebuie fixate", este de parere specialistul nostru.

Pentru racelile grave si gripa: se ia 1 lingurita de tinctura de echinaceea la fiecare 3 ore sau 1-2 capsule la fiecare 2-3 ore timp de 1-2 zile. Apoi se reduce doza la 2 linguri de tinctura sau 6 capsule pe zi.
Pentru infectiile cronice: se ia cate 1/2 lingurita de tinctura sau 2 capsule de echinaceea de 3 ori pe zi timp de trei saptamani. Se face o pauza de o saptamana inainte de continuarea tratamentului.
Care sunt efectele secundare ale echinaceei?
Este considerata o optiune destul de sigura, chiar si in cazul in care este administrata in doze mai mari. Se pare ca studiile nu au indicat o toxicitate in niciun caz. Insa, exista unele persoane care sufera de alergii si care ar putea constata o reactie adversa la echinaceea - pruritul (mancarime) la nivelul ochilor si a gatului. "Dar nu prezinta niciun pericol pentru persoanele care sufera de cancer sau diabet, care trebuie sa aiba sistemul imunitar bine intarit", precizeaza Livia Nena.

In ciuda vestilor ca echinaceea ar putea fi daunatoare pentru femeile insarcinate si care alapteaza, cercetarile au demonstrat ca utilizarea acestui supliment pe perioada sarcinii nu creste riscul de aparitie a defectelor din nastere sau alte probleme legate de sanatatea fatului.  Ba mai mult "este mult mai indicat pentru o femeie insarcinata sau care alapteaza sa ia echinaceea in locul asprinei sau a altor medicamente administrate pentru tratarea racelii", ne spune biolog - nutritionistul Livia Nena.
 
Precautii
Specialistul nostru sustine ca in general, tratamentul natural cu echinaceea nu interactioneaza cu alte medicamente sau suplimente alimentare, insa atrage atentia persoanelor alergice care mai urmeaza si un tratament homeopat. "Deoarece tratamentul homeopat impune o anumita rigurozitate, cel mai indicat este sa te consulti cu medicul homeopat care a prescris tratamentul".

Uneori poate sa intervina obisnuinta organismului, de aceea trebuie sa tii cont de importanta pe care o au pauzele in curele cu echinaceea.

Pentru cine este contraindicata?
Echinaceea este contraindicata persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, in cazul bolilor autoimune (lupus eritematos, scleroza in placi autoimune, hepatita autoimuna, tiroidita Hashimoto).

  • leucemie, doar pe timpul tratamentului;
  • copiilor sub 2 ani;
  • persoanelor alergice.
In rest, echinaceea este o planta extrem de permisiva si se adreseaza strict sistemului imunitar. 

Sursa: http://www.eva.ro/sanatate/sistemul-imunitar/echinaceea-previne-si-inlatura-raceala-articol-21348.html
http://www.roportal.ro/articole/echinaceea-si-beneficiile-ei-pentru-sanatate-4208.htm

2 comentarii:

  1. Am sters din greseala o intrebare cand incercam sa o public. Cineva a intrebat:

    "Echinaceea luata mai mult de 3 saptamani deregleaza sistemul imunitar al organismului?"

    Raspunsul este:

    In prospectul detaliat sunt mai multe situatii in care dozajul si perioada tratamentului sunt precizate clar. In nici un caz nu are efect de dereglare a sistemului imunitar chiar daca perioada tratamentului este de 3 luni sau 6 luni.

    RăspundețiȘtergere
  2. pt.chist pe rinichi este bun

    RăspundețiȘtergere