BOLDO (Peumus boldus)                                            

Preţ: 12 lei/50g, 108 lei/500g

Descriere: Boldo este folosit pe scara larga in medicina plantelor pentru tratamentul litiazei biliare si al variatelor afectiuni hepatice, gastrice si digestive. Compusul activ, boldina, stimuleaza secretia biliara si reduce inflamatia vezicii biliare. Boldo are efect calmant asupra mucoasei colecistului, ca si proprietati antiseptice, si este util in tratarea cistitei. In Chile, planta este folosita de mult timp ca leac pentru sifilis si gonoree, precum si pentru eradicarea viermilor intestinali . In Brazilia, cu boldo se trateaza flatulenta si aerofagia, afectiunile hepatice si digestive si este utilizat ca diuretic. Este folosit traditional in afectiuni ca reumatismul, guta, icterul, racelile si durerile de urechi.

Proprietăţi: antioxidant, antitumoral, vermifug, colagog, diuretic, laxativ, antispasmic,creste secreția de sucuri gastrice, stimulează producția bilei, anti-piretică, antiinflamator, reduce excesul de acid uric, protejează împotriva laziunilor colonului și inflamației în colită, normalizează sângele îngroșat, stimulează curgerea sângelui coronarian, vasorelaxant, sedativ. 

Indicații: litiază biliară, afecțiuni hepatice, afecțiuni gastrice, afecțiuni digestive, infecții ale vezicii urinare, sifilis, gonoree, cistită, aerofagie, flatulență, dureri articulare, reumatism, gută, icter, răceli, dispepsie, cancer, dureri de urechi, elimină viermii intestinali, combate insomnia, răceli, constipație, indigestie, lipsa poftei de mâncare, anxietate, retenție de lichide, afecțiuni ale prostatei. 

Contraindicații: sarcină și alăptare, obstrucții ale aparatului biliar. 

Mod de administrare: 0,25-0,5 g de 2 ori/zi. 

Pentru stimulare gastrică și salivară se ia doza pe stomacul gol, sublingual. Pentru dizolvarea și eliminarea calculilor biliari se ia în timpul mesei cu mâncare simplă (orez fiert, terci…)

Citeste si articolul: Despre boldo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu