CARDAMOM (Elettaria Cardamomum, ELA)           

Preţ (seminte macinate sau pastai): 15 lei/50g, 135 lei/500g

Elettaria CardamonumCardamonul este considerat ca fiind „regina condimentelor” în India pentru parfumul său intens şi unic. Planta îşi are originea în India şi Sri Lanka, dar este cultivată şi în Guatemala, Mexic, Indonezia şi alte zone din sudul Asiei. Există două soiuri de cardamon: Elettaria (cardamon verde) şi Amonum (cardamon negru).
Cardamonul este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. În Egiptul antic, seminţele erau mestecate pentru a curăţa dinţii, în timp ce grecii şi romanii îl foloseau ca pe un parfum. În Emiratele Arabe şi Turcia, cardamonul este folosit pentru a da aromă cafelei.
Cardamonul, condiment şi medicament, este folosit în afecţiuni digestive şi pulmonare, infecţii ale gingiilor, dizolvarea calculilor biliari şi renali, împrospătează respiraţia, antidot la veninul de şarpe şi scorpion, detoxifiant. Ceaiul de cardamon şi scorţişoară trata durerile de gât şi răguşeala. Arabii o denumeau „Planta iubirii”, (fiind menţionată în O mie şi una de nopţi), iar vechii indieni o considerau un remediu pentru obezitate.

Un preparat simplu şi eficient pentru oboseala fizică, nervoasă sau lipsa apetitului sexual: se amestecă un gălbenuş de ou cu o linguriţă de miere şi un vârf de cuţit de pulbere de cardamon.
Efectul încălzitor este foarte util în tratarea răcelilor, mai ales în cele însoţite de frisoane. În acest caz, se foloseşte mai ales în combinaţie cu ghimbir sau cu boia de ardei iute. Se folosesc: 4 g cardamon, 2 g ghimbir, 2 g boia de ardei iute, toate măcinate foarte fin, care se amestecă bine cu 4 linguriţe de miere de albine lichidă. Această cantitate se ia pe parcursul unei zile în trei reprize, înainte de masă cu 15 minute.
Intoxicaţii diverse: se consumă zilnic 10 seminţe de cardamon, pe stomacul gol. Se adaugă 4-5 boabe de cardamon în cafea pentru a-i neutraliza acesteia toxicitatea.
Impotenţă şi frigiditate: se amestecă 2 gălbenuşuri de ou cu 2 vârfuri de cuţit de pulbere de cardamon şi 2 linguriţe de miere lichidă. Se amestecă foarte bine totul, după care se consumă acest elixir cu înghiţituri mici. Efectele sunt cu atât mai puternice cu cât tratamentul cu sămânţa dragostei este făcut mai des.
Eructaţii: după fiecare masă se consumă câteva seminţe de cardamon.
Digestie leneşă: cu 10 minute înainte de masă se iau cu puţină apă câteva seminţe de cardamon pisate în piuă. Nu doar digestia, ci întreg organismul se vor înviora imediat.

Acţiune: reîntineritor, antiastmatic, antibronşic, expectorant, aperitiv, aromatizant, stimulent digestiv, stimulent peristaltic, reduce setea, alexeteric (conferă protecţie împotriva infecţiilor şi otrăvirilor), neutralizează toxicitatea anumitor alcaloizi, antiinfecţios, antitoxic, cardiotonic, antioboseală, tonic cerebral, afrodiziac stimulent, îmbunătăţeşte continenţa sexuală, diuretic, litotriptic, carminativ, energizant, răcoritor.

Indicaţii: astm, bronşită, afecţiuni gastro-intestinale, anorexie, dispepsie, halitoză (halenă, respiraţie urât mirositoare), hiperdipsie (sete excesivă), infecţie, otrăvire, ateroscleroză, cardiopatie, oboseală mentală, oboseală generală, debilitate sexuală, frigiditate, vaginodinie (dureri vaginale în timpul sau în afara actului sexual, având diverse cauze: infecţii, inflamaţii sau cauze psihologice), calculi renali şi biliari, infecţie urinară, retenţie urinară, flatulenţă, hemoroizi.

Mod de administrare: 1gx4 ori/zi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu