NAPRAZNIC (Geranium robertianum)        

Preţ: 8 lei/50g, 144 lei/1 Kg

În medicina populară românească, existau odinioară nenumarate leacuri pe bază de năpraznic ("ciocul-berzei", "ciocul-cucoarei"), planta fiind renumită în zonele de munte, mai ales pentru puterea sa revigorantă, deopotrivă la femei cât și la bărbați. În Vrancea, bărbații fără putere erau îmbrăcați mai multe zile la rând cu cămăși înmuiate în fiertură de năpraznic; în Bistrița, sucul proaspăt de năpraznic era combinat cu lapte (de capră, mai ales) și era băut de femeile sterpe și de bărbații fără vigoare; în Neamț, din năpraznic era făcut un decoct, băut de femeile cu ciclu prelungit, lipsite de vlagă ori care răceau ușor la rinichi. În mânăstirile din Moldova, năpraznicul era folosit mai ales pentru bolile intestinelor, pentru bolile organelor genitale la femei și contra cancerului uterin. În unele zone de munte, cu decoct concentrat de năpraznic, aplicat extern, se vindeca herpesul, în timp ce sucul era folosit pentru întremarea tuberculoșilor. Sucul și fiertura se mai consumau cu credința că opresc orice scurgere de sânge și alungă orice fel de junghi.
Iată, pe scurt, cateva modalități de preparare și de administrare ale năpraznicului, mai apropiate de zilele noastre:

Infuzia combinată: Două linguri de frunze și flori uscate măcinate se pun cu o cană (250 ml) de apă la înmuiat, de seara până dimineața, când se filtrează licoarea rezultată (care nu este altceva decât un macerat), iar planta rămasă se opărește cu încă o cană de apă. Se lasă să se răcească vreme de o jumătate de oră la temperatura camerei, apoi se filtrează. La sfârșit, se combină maceratul cu infuzia răcită. Se beau 3-4 căni pe zi, pe stomacul gol. Infuzia combinată se bea înghițitură cu înghițitură (unii terapeuți recomandă să se bea cu lingura).

Vinul de năpraznic: Se pun 20 de linguri de năpraznic uscat și măcinat într-un litru de vin roșu. Se lasă vreme de două săptămâni la macerat, după care amestecul se filtrează. Se administrează câte 3 linguri pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă. Are efecte tonice digestive, antispastice, afrodiziace (atât pentru femei, cât și pentru bărbați), antidepresive.

Pulberea de napraznic: Planta uscată se mărunțește bine cu o râșniță electrică, după care se face o cernere cu sita pentru făina albă. Se ia câte o linguriță rasă de pulbere, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Înainte de a înghiți pulberea cu puțină apă, ea se ține timp de căteva minute sub limbă. Pentru vindecarea cancerului, în medicina populară franceză și engleză, există o rețetă în care se combina pulberea de năpraznic cu gălbenuș proaspăt de ou (vom vorbi despre ea).

Acțiuni preventive:
* Infecții virale - administrarea năpraznicului are efecte stimulente imunitare, dar și o acțiune antivirală directă, fenolii din compoziția sa înhibând multiplicarea virușilor și prevenind infectarea celulelor sănătoase. Se recomandă cura cu năpraznic, din care se iau câte o linguriță pe zi, vreme de minimum 30 de zile. Are efecte de prevenirea a erupțiilor herpetice, a infecțiilor gripale, ajută la ținerea sub control a hepatitelor virale.
* Afecțiuni produse de expunerea la radiații - năpraznicul este una dintre cele mai rezistente plante din lume la acțiunea radiațiilor, fie că este vorba de banalele ultraviolete, de undele electromagnetice emise de stațiile de transformare sau de liniile de înaltă tensiune, ori chiar de radiațiile ucigătoare provenite din deșeurile de uraniu. Pornind de la aceste observații, mai mulți cercetători consideră această plantă, administrată intern, ca un excelent mijloc de prevenire a unor afecțiuni produse de radiații, cum ar fi: erupțiile cutanate, migrenele, tulburările nervoase, diferite forme de cancer. Se administrează pudra de năpraznic, câte 2g pe zi, în cure de 3 luni, cu o lună de pauză.
* Boli care apar pe fondul stresului psihic accentuat și al surmenajului - năpraznicul este considerat în prezent una dintre cele mai bune plante adaptogene, sporind rezistența la stres, mărind în timp imunitatea organismului, neutralizând radicalii liberi. Este eficient, ca atare, pentru a preveni bolile datorate tensiunii psihice în exces și factorilor de mediu stresanți, de la bolile infecțioase (herpes, infecții gripale) la dezordinile hormonale (disfuncții ale gonadelor și ale glandelor cortico-suprarenale) și problemele de metabolism (diabet, obezitate). Se administrează sub formă de pulbere (3-4 lingurite pe zi) în cure de minimum o lună.
* Boala canceroasă - administrarea acestei plante activează sistemul imunitar, care este o "armată" de celule și de anticorpi ce distrug celulele canceroase. Fiecare om sănătos are în fiecare moment în organism între 200 și 1000 de celule canceroase, care însă nu pot prolifera peste anumite limite, producând cancerul, datorită acestei acțiuni a sistemului imunitar. Astfel se explică, în parte, acțiunea de prevenire a cancerului exercitată de către năpraznic, prin faptul că anumite principii active pe care le conține stimulează imunitatea. Pe de altă parte, substanțele care dau mirosul neplăcut năpraznicului (numite terpene) au, conform unor cercetări recente, o acțiune antitumorală directă. Se recomandă curele cu năpraznic, în care se iau câte 2g pe zi, vreme de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Tratamente interne:
* Impotența - se administrează năpraznicul sub forma de pudră, din care se iau cate 1,5-3g pe zi, in cure de 12 săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Este un puternic stimulator hormonal, ale cărui efecte sunt resimțite în timp. Se recomandă acest tratament cu precădere în impotența hormonală și în impotența psihică (mai puțin în cea vasculară). Adesea, năpraznicul se asociază cu un extraordinar succes cu o altă plantă românească celebră, brânca-ursului, cele două făcând un tandem redutabil, atât în tratarea impotenței, cât și a sterilității masculine, despre care vom vorbi în continuare:
* Sterilitate la bărbați - se țin 4-6 cure cu napraznic, administrat sub forma de pudră, cate 3g pe zi. O cură durează vreme de 3 luni, fiind urmată de o lună de pauză, după care se reia. În combinație cu semințele de țelină efectul este mult mai rapid.
* Sterilitate la femei - se administrează năpraznicul sub formă de infuzie combinată, câte un pahar (200 ml), de 4 ori pe zi, băut pe stomacul gol. Dacă nu suportați ceaiul, puteți lua năpraznicul sub formă de pudră, câte 1,5-2g pe zi, în cure de 3 luni, urmate de 1-2 luni de pauză. Terapeutul austriac Rudolf Breuss relata că a folosit ceaiul de năpraznic pentru a trata opt cupluri care nu puteau avea copii. Ambii parteneri au băut zilnic 3 căni de năpraznic și, după mai puțin de un an, toate femeile erau însărcinate, ulterior născând copii sănătoși.
* Tulburări de ciclu menstrual (sângerări prelungite, amenoree) - se administrează pulberea de năpraznic, câte 2-3 lingurițe pe zi, în cure de 28 de zile, urmate de 1-2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua. Contra amenoreei, năpraznicul se asociază foarte bine cu brânca-ursului (din care se ia câte 1g pe zi), în timp ce contra menstrelor abundente și prelungite, năpraznicul se asociază foarte bine cu iarba de crețisoară (Alchemilla vulgaris), din care se iau 3 lingurițe de pulbere pe zi.
* Cancer pulmonar, mamar, uterin - un medic spaniol, V. Ferrandiz, a urmărit mai multe cazuri de cancer cu diverse localizări, tratate exclusiv cu năpraznic. Iată unul din cazurile pe care le-a consemnat într-o revistă de specialitate: "Anna Cruz Caridade avea un cancer de plămân, neoperabil, cu ramuri întinzându-se către gât și brațe. Ea a auzit de virtuțile vindecatoare ale năpraznicului și l-a încercat. Foarte curând, în mai puțin de trei luni, a avut loc o îmbunătățire, și după un an și jumătate, ea era complet vindecată. Ceva mai târziu, i-au apărut noduli la sâni, pe coaste și pe umeri, iar medicii au sfătuit-o să urmeze o serie de tratamente de radioterapie. Dar ea și-a amintit de ce se întâmplase cu cancerul de plămân și din nou a încercat aceeași plantă. Treptat, nodulii au început să se retragă și să scadă în dimensiuni, până când au dispărut total". În Spania și Portugalia, zone în care năpraznicul este foarte popular, s-au înregistrat numeroase cazuri de cancer vindecate cu această plantă. În mod tradițional, se administrează dimineața o linguriță cu varf de pulbere de năpraznic amestecată cu un gălbenuș de ou crud, iar pe parcursul zilei, se ia de încă trei ori câte o linguriță de pulbere de năpraznic pe stomacul gol. Tratamentul se asociază cu regim vegetarian cu foarte multe crudități, durând minimum un an. Se poate asocia și cu alte plante și remedii, neexistând incompatibilități în acest sens.
* Cancer intestinal - se administrează infuzia combinată, câte un litru pe zi, băută în mai multe reprize. Tratamentul dureaza 10-12 săptămâni, urmat de 2-3 săptămâni de pauză, după care se poate relua. O fitoterapeută din Australia, Isabell Shipard, a consemnat numeroase cazuri de cancer intestinal, unele foarte avansate, intrate în remisie după aproximativ un an de tratament făcut cu năpraznic sub formă de infuzie. Acest tratament este un excelent ajutor și contra cancerului vezicii urinare și a cancerului de prostată.
* Cancerul bucal, laringian - se țin cure de 3 luni, timp în care se administrează câte 3g de năpraznic zilnic, după care se face o pauză de 3-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Suplimentar, se face câte o gargară (cu o durată de minimum 5 minute) cu infuzie combinată de năpraznic, de 2-3 ori pe zi.
* Cancerul de piele (carcinom bazo- și spinocelular, melanom malign) - se aplică același tratament intern ca la cancerul bucal. In plus, se prepară o cataplasmă din 3-5 linguri de pulbere de năpraznic, amestecate cu apă călduță, până se formează o pastă, care se întinde pe un tifon subțire pe locul afectat. Se ține această cataplasmă vreme de 2 ore, apoi locul tratat se lasă să se usuce la aer vreme de alte 30 de minute. În timpul sezonului, când se găsește năpraznic proaspăt, cataplasma se prepară din tulpinile crude, tocate bine și întinse direct pe zona afectată.
* Fibrom uterin, chisturi ovariene, tumori benigne în general - cercetări de laborator au pus în evidență faptul că năpraznicul conține germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigenării celulare deosebit de puternic. Or, se pare că această intensificare a oxigenării celulare este cheia vindecării tumorilor, atât maligne, cât și benigne. Se fac cure îndelungate (minimum 3 luni) cu năpraznic administrat sub formă de pudră, câte 2g pe zi.
* Iradiere, sechele după iradiere - ceaiul de năpraznic este foarte folositor pentru a combate imediat efectele iradierii, precum și pentru a îndepărta ulterior anumite sechele. Se bea infuzie combinată de năpraznic, minimum un litru pe zi. Este eficient în combaterea bolilor de piele datorate expunerii excesive la soare, a diferitelor afecțiuni tumorale ce apar în urma contaminării radioactive. Efecte similare apar și la cura cu zeolit.
* Sindromul de oboseală cronică - se ține o cură de 2 luni, timp în care se administrează câte 2g de năpraznic pe zi. Acest tratament are efecte sedative ușoare, favorizează regenerarea nervoasă, ajută la îmbunătățirea gradată a tonusului psihic. Tratamentul este eficient ca și adjuvant contra depresiei și a asteniei de primăvară.
* Adjuvant în diabet - se administrează infuzia combinată de năpraznic, câte 2-3 căni pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 10-14 zile de pauză. Acest tratament are efect ușor hipoglicemiant (datorat principiilor active amare din compoziția năpraznicului), mărește diureza, previne apariția problemelor vasculare specifice diabetului, datorită efectului său antioxidant.
* Diaree, colită de fermentație - pentru efecte rapide, se folosește infuzia combinată de năpraznic, din care se bea un litru. Pentru tratarea bolilor intestinale cronice se administrează câte 1,5-2g pe zi, în cură de 45 de zile. Efecte foarte bune se obțin prin asocierea năpraznicului cu scoarța de stejar (Quercus species), administrată sub formă de pulbere, câte 2 lingurițe pe zi. Acest tratament este un excelent adjuvant contra dizenteriei.
* Adjuvant în hemoragii interne, în ulcere hemoragice - se administrează infuzia combinată de năpraznic, câte 4 căni pe zi. În medicina populară românească, năpraznicul se mai numește și "închegatoare", deoarece administrat în doze mari oprește hemoragiile, favorizând coagularea sângelui și formarea țesuturilor cicatriceale.

Utilizări externe:
* Herpes, herpes genital - se fac spălături locale cu un decoct concentrat de năpraznic. Se prepară ca și infuzia combinată, dar din 4 linguri de pulbere de năpraznic, care nu se opăresc cu apa, ci se fierb vreme de 5 minute.
* Herpes ocular - un studiu făcut de un colectiv de patru medici români și publicat în revista "Oftalmologia" din 1999, a verificat pe un numar de 52 de pacienți cu keratită herpetică (cea mai frecventă formă de herpes ocular) efectele unei combinații de năpraznic, gălbenele (Calendula officinalis) si brusture (Arctium lappa). Pacienții au fost împărțiți în două loturi: primul a fost tratat cu aciclovir și combinația de plante menționată, iar al doilea lot a fost tratat doar cu aciclovir. La sfârșitul studiului, s-a putut observa că timpul de vindecare a fost mai scurt și simptomele au fost mult atenuate la lotul tratat cu combinația de năpraznic, galbenele și brusture, față de lotul tratat cu aciclovir simplu. Contra herpesului ocular, se prepară o infuzie combinată din cele trei plante (cate 2 lingurițe din fiecare la o cană de apă), infuzie combinată cu care se fac de 2-3 ori pe zi comprese, care se pun pe ochii cu pleoapele închise și se păstrează vreme de 30-60 de minute.
* Epistaxis (curgerea sângelui din nas) - într-o cană de decoct concentrat de năpraznic se pune o linguriță de sare și se amestecă bine. Din această soluție se pune puțin câte puțin în nas, cu ajutorul unei pipete sau al unui tampon de vată.
* Conjunctivita, blefarita, cataracta - se fac spălături oculare cu infuzie de năpraznic. Iată relatarea unei paciente din Australia, care a folosit acest remediu: "Am cataractă la ambii ochi, ochiul stâng fiind complet orb. Din cauza unor probleme de sănătate nu suport operația, așa că am făcut un ceai din frunze de năpraznic, amestecat în proporții egale cu aloe vera. Mi-am spălat ochii cu acest amestec, de două ori pe zi. Dupa aproape trei săptămâni, am început să am un pic de lumină în ochiul meu stâng, iar vederea ochiului drept s-a îmbunătățit".
* Stomatite, afte - se fac de 3 ori pe zi clătiri îndelungate (de minimum 5 minute) ale gurii cu un decoct combinat de năpraznic. Această aplicație externă are efecte cicatrizante, antiinflamatoare, calmează senzația de durere și de usturime. Acest tratament este valabil și contra micozei bucale.
* Hemoroizi, hemoroizi sângerânzi - se fac băi de șezut cu decoct combinat de năpraznic cu o durată de minimum 20 de minute (se adaugă un litru din acest preparat la cinci litri de apă plată). Acest tratament are efect antiinflamator puternic, cicatrizant.

Precauții și contraindicații:
Deși e o plantă atât de puternică, năpraznicul este aproape lipsit de reacții adverse. Singurele probleme care s-au constatat în timpul administrării lui sunt agravarea inflamației prostatei la bărbații care deja aveau probleme de această natură. Este un efect advers care apare arareori și se elimină în câteva zile, prin administrarea de tinctură de ghimpe (Xanthium spinosum) si de pufuliță (Epilobium alba, Epilobium montana).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu